"Türkiye'nin Bilgi Kaynağı"

Loading...

TÜİK'ten Ulusal Meslek Sınıflama Sistemi (UMMS)ne Önemli Katkı - TÜİK




TÜİK'ten Ulusal Meslek Sınıflama Sistemi (UMMS)ne Önemli Katkı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan "Ulusal İstihdam Stratejisi" kapsamında, Türkiye'de çalışma hayatında terminoloji birliğinin sağlanması, meslek ve unvan isimlerinin ayrıştırılması, ülkede icra edilen mesleklerin ve tanımlarının olduğu bir sistem oluşturulması, kurumların istatistiki ve bilişim altyapısının bu sınıflama sistemine göre yapılandırılması amacıyla çalışma başlatılmıştı. Bakanlığın ilgili kuruluşu olan Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından yürütülen bu çalışma, mesleklerin tanımlarına ilişkin farklılıkları ortadan kaldıracak, iş gücü sayısının sektör ve meslek bazlı tespitini kolaylaştıracak bir yapı olan "Ulusal Meslek Sınıflama Sistemi" ile neticelendi.

Meslek alanında dünya genelinde yaşanan gelişmeleri ve değişimleri yansıtmak için Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yayına hazır hale getirilen ve meslek verilerinin toplanması, derlenmesi ve yayınlanmasında kullanılan, ulusal meslek bilgilerinin uluslararası karşılaştırmasını mümkün kılma yönünde kullanışlı bir model olan ISCO-08'i (Uluslararası Standart Meslek Sınıflaması) çalışmalarında referans alan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), MYK'nın bu çalışmasına destek sağlayan en önemli teknik paydaşlardan biri oldu.

TÜİK, nihai hale gelen 7 bin 869 iş ve meslek unvanı ile ilgili iki adet teknik rapor hazırlayarak kod tanımları, yazım ve/veya kategori hataları, ISCO ile tutarlılık, kavram netlikleri, mükerrerlikler, sınıflama metodolojisinde kullanılan kodlama standartları vb. konularda MYK'ya rehberlik etti. Ek olarak da MYK tarafından hazırlanan "Ulusal Meslek Sınıflama Sisteminin Oluşturulması ve Güncelliğinin Sağlanmasına İlişkin Usul ve Esaslar" dokümanına görüş bildirdi.

TÜİK tarafından hazırlanan ve 28 Ocak 2020 Tarih ve 31022 Mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İstatistiki Sınıflamalar Yönetmeliğinde de standart meslek sınıflamasının önemine değinilmişti. Bu sayede iş ve mesleğe ilişkin toplanacak, paylaşılacak ve yayımlanacak bilgiler de, idari kayıt veya diğer kayıt sistemlerinde kullanılacak olup, ortak sınıflamaların kullanılmasıyla birlikte ulusal ve uluslararası düzeyde karşılaştırılabilir, uygun ve güvenilir bilgi üretilmiş olunacaktır.