"Türkiye'nin Bilgi Kaynağı"

Loading...

Çocuğa Yönelik Şiddetin Uluslararası Sınıflaması (ICVAC) Lansman Toplantısı Gerçekleştirildi -


Çocuğa Yönelik Şiddetin Uluslararası Sınıflaması (ICVAC) Lansman Toplantısı Gerçekleştirildi

Kurumumuz ve UNICEF Türkiye Ülke Ofisi işbirliğinde yürütülmekte olan 2023-2024 Çalışma Programı kapsamında hazırlanan "Çocuğa Yönelik Şiddetin Uluslararası Sınıflaması (ICVAC)" konulu lansman toplantısı 27 Kasım 2024 tarihinde tüm gün süren etkinlik programı ile Kurumumuzda gerçekleştirildi.


ICVAC Sınıflamasının tanıtılması ve görünürlüğünün sağlanması amacıyla düzenlenen Lansman Toplantısı'na, ilgili bakanlıklar, akademisyenler, baro temsilcileri, vakıflar ve ilgili uluslararası kuruluşlar katılım sağladı. Toplantıda Birleşmiş Milletler (BM) İstatistik Komisyonunun 54. oturumunda uluslararası istatistiki standart olarak onaylanan ve 2023 yılı Aralık ayında kullanıma sunulan ICVAC'ın tanıtımı yapıldı.


Toplantının açılışı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ARGE ve Proje Daire Başkanı Serpil Ahu DEMİRALP, UNICEF Türkiye Çocuk Koruma Bölüm Şefi Yuko OSAWA ve Türkiye İstatistik Kurumu Başkan Yardımcısı Tuğba DEĞİRMENCİ tarafından yapıldı. Ayrıca toplantıda, sınıflamanın tanıtımı ve değerlendirilmesi konu başlıklarının bulunduğu iki oturum gerçekleştirilirken konuşmacıların da görüşleri alındı.



Konuya ilişkin kapsayıcı verilerin birbiriyle uyumsuz olması, şiddetin önemsiz bir olgu olduğu yanılgısını pekiştirdiğinden, mevcut sorunu daha da büyüttüğü görüldü. Bunun üzerine UNICEF, ulusal istatistik ofislerinden, akademik çevrelerden ve uluslararası kuruluşlardan 200'den fazla uzmanın katkılarıyla Çocuğa Yönelik Şiddetin Uluslararası Sınıflaması (ICVAC) geliştirildi.



ICVAC, çocuklara yönelik her türlü şiddetin operasyonel tanımlarını içermekte bireysel ve toplu şiddeti kapsamaktadır. Sınıflama ile, ülkelere şiddet olaylarını tespit etmek ve kategorize etmek için bir araç sağlaması ve sonuç olarak ulusal tanımlarının ve veri toplama çabalarının uluslararası kabul görmüş standartlarla ne ölçüde uyumlu olduğunun belirlenmesi amaçlandı. Ayrıca, farklı ülkeler arasında karşılaştırılabilir verilerin üretilmesinin kolaylaştırılması ve şiddetin gerçek boyutunun daha net bir şekilde anlaşılmasına katkıda bulunarak, bununla mücadele etmek için daha etkili stratejiler ve müdahaleler yapılmasının sağlanması hedeflendi. Bu kapsamda ülkelerin daha verimli bir şekilde işbirliği yapabilmesi, en iyi uygulamaları paylaşabilmesi ve küresel ölçekte şiddetle ilişkili çok yönlü zorlukları birlikte ele alabilmesi sağlandı.



UNICEF tarafından 2018 yılında başlatılan ICVAC hazırlık çalışmalarına Mayıs 2022 döneminden sonuçlanana kadar çeşitli süreçlerde Kurumumuz çok ciddi katkı sağladı. Koordinasyonu sağlayan Kurum statüsünde çalışmalara davet edilen tarihten itibaren konu ile ilgili paydaşlar bilgilendirildi ve istişare toplantılarına birlikte katılım sağlandı. Ayrıca istatistiki verinin mevcudiyetini ulusal düzeyde test etmek için gerçekleştirilen pilot çalışmaya da gönüllü katılım sağlayarak paydaş kurumların da desteği ile on gönüllü ülke arasında yer alındı. Çalışmalar neticesinde tamamlanan ICVAC sınıflaması BM İstatistik Komisyonu'nun 54. Oturumunda uluslararası istatistiki standart olarak onaylandı ve 2023 yılı Aralık ayında kullanıma sunuldu. ICVAC'ın BM'de kabulünden sonra söz konusu sınıflamanın, sözlüğünün ve el kitabının Türkçe'ye çevrilmesi çalışmaları hukukçulardan, sosyal koruma uzmanlarından, kurumlarımızdan, mesleki kuruluşlardan ve sivil toplum örgütlerinden destek alınarak tamamlanmış olup 1 Kasım 2024 tarihinde Kurumumuz sınıflama sunucusunda kullanıcılarımıza sunuldu.



Toplantıda ICVAC'ın farklı veri kaynakları (idari kayıtlar ve istatistiki araştırmalar) genelinde çocuklara yönelik şiddete ilişkin istatistiki verileri oluşturmak ve bunları düzenlemek için bir model olarak kullanılacak olması, uluslararası ve yurt içi kurumlarımız arasında tutarlılığı, karşılaştırılabilirliği geliştirmeye de katkıda bulunacağı ve karar alıcıların çocuklara yönelik şiddetin çeşitli yönlerini anlama kapasitesini artırarak daha iyi kanıta dayalı politikalar geliştireceği ve bunların zaman içindeki etkilerini değerlendirmeye imkân sağlayacağı dile getirildi.



Toplantının hedefleri arasında ise ICVAC sınıflamasının tanıtımının yanı sıra ICVAC ile ilgili uygulama planında özellikle vurguladığı kilit veri üreticileri ve kullanıcıları arasında sahiplenme yaratma ve farkındalığı artırmanın yer almakta olduğu vurgulandı.