Resmi İstatistik Programı İzleme / Raporlama bölümüne yalnızca yetkisi olanlar girebilmektedir. Yetkisi olan kullanıcılar Kullanıcı Giriş bölümünden siteye giriş yaparak, "Uygulamalarım" menüsünde yer alan İzleme / Raporlama linki aracılığı ile içeriklere erişebilirler.
1. Kapsam
Tarımsal fiyatlar kapsamında Çiftçinin Eline Geçen Fiyatlar (ÇEF) derlenmekte ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) -Tarım Sektörü Endeksi hesaplanmaktadır. ÇEF, çiftçinin ürettiği veya yetiştirdiği ürünleri aracı kullanmadan doğrudan perakende veya toptan satması ile oluşan ve çiftçinin eline geçen birim fiyattır.
ÇEF, tarla ürünleri, sebzeler, meyveler ve canlı hayvanlar ile hayvansal ürün fiyatlarını içermektedir. 2006 yılı itibariyle ÇEF formu ile 227 maddenin (çeşit ayrıntısında) aylık olarak fiyatı derlenmektedir.
2003=100 temel yıllı ÜFE-Tarım Sektörü Endeksi, tarım ve ormancılık sektörü ile balıkçılık sektöründen oluşmaktadır.
2. Mevcut Durum
ÇEF, pazar kurulan 73 il merkezi ve 786 ilçe Tarım Müdürlüğü’nden aylık olarak posta ve web üzerinden derlenmektedir. ÜFE-Tarım Sektörü Endeksi için, Ticaret Borsalarından, Birlik ve Kurumlardan, Balık Hal ve Kooperatiflerden, Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nden ve Şeker Kurumu’ndan üretici fiyatları aylık olarak derlenmektedir.
ÇEF ve ÜFE-Tarım Sektörü Endeksinde yer alan maddelerin fiyatları NACE Rev.1.1 ve CPA- 2002 sınıflamaları kullanılarak derlenmektedir.
Tarımsal Fiyat İstatistikleri yıllık olarak kitap ve CD ortamında yayımlanmaktadır.
3. Yapılacak Yeni Çalışmalar
2008 yılında, ticaret borsaları ile İncir, Üzüm, Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri (TARİŞ)’te işlem gören tarımsal fiyatların aylık olarak derlenmesi konusunda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve TARİŞ ile çalışmalar yürütülecek ve oluşturulacak bir form ve geliştirilecek bir yöntemle veri derlenmesi gerçekleştirilecektir.
Tarım sektörüne ait satın alma gücünde ve ekonomik refahtaki değişmeleri incelemek amacıyla kullanılacak göstergeleri elde etmek için girdi endeksinin hesaplanması ile arazi fiyat ve kira ücretinin derlenmesi için pilot çalışma 2011 yılında yapılacaktır.